Γεώργιος Πετράκης (Πετρακογιώργης)

Δευτέρα Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010 , In



Ο «Σταυραητός της Κρήτης» Καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης, γιος του Εμμανουήλ Πετράκη και της Αντιόπης Παπαστεφανάκη, γεννήθηκε το 1890 στο Μεγαρικάρι της Μεσαράς.

Στην Αντίσταση της Κρήτης συμμετείχε από την πρώτη στιγμή. Το 1941 με πέντε ακόμα Βοριζανούς, σχηματίζει τον πυρήνα της Αντιστασιακής του ομάδας κι ανεβαίνει στο βουνό, έχοντας ήδη χάσει τον γιο του Μανώλη.

Η ομάδα του αυξάνεται συνεχώς, ενώ αριθμεί 25 αντάρτες στο βουνό κι ακόμα 50 οργανωμένους. Η ρόλος της στην Αντίσταση της Κρήτης θεωρείται ουσιώδης και κεντρικός. Αφού έχει διασφαλίσει την προστασία της οικογένειας του στην Μέση Ανατολή, ο Καπετάνιος αφοσιώνεται στον αγώνα.

Η ομάδα του Γεώργιου Πετρακογιώργη συνεργάζεται όπου κρίνονταν απαραίτητο με άλλες ομάδες, με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και με τη Force 133. Ο Καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης διεξήγαγε αποστολές στη Μέση Ανατολή, συμμετείχε σε παραλαβές υλικού από υποβρύχια, σαμποτάζ σε αυτοκινητοπομπές και σε αποθήκες πυρομαχικών, συμπλοκές και μάχες στην περιοχή του Ψηλορείτη.

Σημαντικότερη μάχη στην οποία συμμετείχε ο Καπετάνιος, αυτή στο Τραχήλι την 15η Αυγούστου 1943, πάνω από τα Βορύζα. Με αφορμή αυτή τη μάχη, στις 28 Αυγούστου 1943, το χωριό πυρπολήθηκε από πεζοπόρο τμήμα και βομβαρδίστηκε με 21 βόμβες μεγάλης ισχύος, που το ισοπέδωσαν.

Σπουδαία επίσης σελίδα στην ιστορία του Καπετάν Γεώργιου Πετρακογιώργη, αποτελεί η συμμετοχή του μαζί με άλλους καπεταναίους της Αντίστασης και τα συμμαχικά στρατεύματα των Άγγλων, στην απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε.

Την 11η Σεπτεμβρίου του 1944 ο καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης, μπαίνει θριαμβευτής στο απελευθερωμένο Ηράκλειο με την ομάδα του, όπου ανέλαβε φρούραρχος της πόλης.

Φεύγει από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 1972 σε ηλικία 82 ετών.
Ευχαριστούμε το ofi4nationalists για το  κείμενο